Co příchod Microsoft Fabric znamená pro Power BI? | Mňamka #530

Co Power BI na nové platformě?

Power BI stále zůstává vlajkovou lodí, ať v prostředí Mircosoft Fabric či v běžné aplikaci. Jako vizualizační nástroj dat má Power BI nezastupitelnou roli. Pouze v prostředí Microsoft Fabric je nabízen jako SAAS produkt. Pokud chcete vědět více o jeho pricingu,  psali jsme o něm v minulém příspěvku. A co určitě nelze opomenout je fakt, že zároveň v prostředí Fabricu najdete další funkcionality.

Jaké jsou první dojmy ?

Představte si, že máte pocit, že vás už nemá po všech těch projektech, které jste v Power BI nasbírali, co překvapit. A pak to přijde. Microsoft  představí svou novou vlajkovou loď v podobě Fabricu. Do té chvíle jsem si dál tvořil své reporty. A ve chvíli, kdy přišel team leader, že potřebuje pomoci na jednom z velkých projektů, mě proběhlo hlavou, co mě asi čeká. Ale vlastně jediné, co mě nenapadlo bylo, jak přechod do prostředí Microsoft Fabric vlastně může být snadný.

Ty základní principy zůstávají stejné, příliš se na nich moc nemění. Ať už jde o workspace, kam jste doteď ukládali reporty a sémantické modely nebo portal, kde jste nastavovali vlastnosti a kapacity Power BI či správa přístupů a oprávnění.

Power BI Premium Capacity


Pro uživatele s Power BI Premium capacity licencí se totiž nic zásadního nezměnilo, nemusíte se od počátku učit zcela novou technologii. Jen v tuto chvíli máte přístup k novým funkcionalitám, které vám MS Fabric (článek) nabízí. A jaké funcionality můžete získat? Workspace v MS Fabric prostředí nabízí spoustu nových možností například Notebooky z Data Engineering, Data pipelines z Data Factory, Experimenty z Data Science.

Jak mohu naplno využít výhody MS Fabric pro Power BI?

  1. Direct Lake: Tato funkce umožňuje Power BI číst data přímo z OneLake pomocí souborů Delta-Parquet. Kombinuje výkon importovaných dat s flexibilitou DirectQuery, což poskytuje aktualizace v reálném čase bez nutnosti duplikace dat. To je zvláště výhodné pro efektivní zpracování velkých datových sad.

  2. Integrace a unifikace: Microsoft Fabric sjednocuje různé funkce pro práci s daty a analýzou, včetně integrace dat, engineeringu, ukládání a analýzy v reálném čase. Tato integrace zjednodušuje datový řetězec, což umožňuje uživatelům Power BI spravovat všechny datové procesy na jedné platformě. Eliminuje potřebu více dodavatelů a snižuje složitost.

  3. Copilot v Power BI: Funkce Copilot využívá umělou inteligenci k pomoci uživatelům při vytváření reportů a získávání přehledů. Nabízí inteligentní návrhy, automatizuje úkoly analýzy dat a pomáhá uživatelům identifikovat trendy a vzory v jejich datech. To může výrazně zjednodušit proces tvorby reportů a zlepšit analýzu dat.

  4. Vylepšené nástroje pro datové inženýrství: S přidáním datových pipelines Data Factory, Spark úloh a dalších mohou uživatelé Power BI nyní provádět složitější transformace dat. Toto vylepšení umožňuje robustnější přípravu a manipulaci s daty, což přímo ovlivňuje kvalitu a rychlost analýz.

Další výhodou může být i to, že pokud máte definovanou road mapu projektu není třeba jí nutně celou přepracovat a bez starosti můžete pokračovat tak, jak jste měli naplánováno. Avšak pro budoucí projekty můžete začít uvažovat, jak naplno využít možnosti, které vám MS Fabric nabízí.

Doporučení na závěr

To samozřejmě neznamená, že stačí vzít někoho se zkušenostmi s Power BI a bez přípravy ho nasadit do práce s Microsoft Fabric. Stejně jako každá nová technologie má i Fabric svá specifika, která je potřeba se naučit a pochopit. Díky známému prostředí však adaptace proběhne rychleji a snadněji.

Petr Č.
datový detektiv

Pojďme společně prozkoumat možnosti pro váš růst!

Naším cílem je naslouchat a porozumět, bez závazků a prodejních taktik.

Naše první setkání je věnováno vám. Chceme navnímat vaše podnikání a zjistit, zda můžeme podpořit váš růst a rozvoj.