Co je Microsoft Fabric? | Mňamka #527

Co je Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric je komplexní cloudové řešení SaaS, které propojuje několik datových a analytických nástrojů, umožňující organizacím zefektivnit své datové a analytické pracovní postupy. Tyto pracovní postupy zahrnují integraci dat, datové inženýrství a datovou vědu.

Fabric je postaven na otevřené platformě s názvem OneLake, která slouží jako centrální úložiště pro více cloudů. Mezi klíčové nástroje, které Fabric integruje, patří Data Factory, Data Activator, Synapse Data Warehouse, Synapse Data Engineering, Synapse Data Science, Synapse Real-Time Analytics a Power BI.

Microsoft Fabric podporuje otevřené datové formáty, kompatibilní s Deltou a platformami založenými na Trinu, což zajišťuje širokou použitelnost ve všech pracovních úlohách a vrstvách.

Cílem Microsoft Fabric je změnit moderní datovou architekturu tím, že prosazuje koncept, kdy je v OneLake uložena pouze jedna kopie dat, a to pomocí standardního formátu Delta Parquet. Organizace se tak mohou vyhnout zbytečné replikaci dat a mít k dispozici skutečně jediný zdroj dat.

Oficiální Microsoft Fabric demo video

Jaké nástroje jsou součástí Microsoft Fabric?

Power BI

Power BI vám umožní snadno se připojit ke zdrojům dat, vizualizovat a objevovat to, co je důležité, a sdílet to s kýmkoli nebo kýmkoli chcete. Toto integrované prostředí umožňuje majitelům firem rychle a intuitivně přistupovat ke všem datům v aplikaci Fabric.

Data Activator

Data Activator je bezkódové prostředí v aplikaci Fabric, které umožňuje zadávat akce, jako jsou e-mailová oznámení a pracovní postupy Power Automate, které se spustí, když Data Activator zjistí určité vzory nebo podmínky v měnících se datech. Monitoruje data v sestavách a proudech událostí Power BI; když data dosáhnou určitých prahových hodnot nebo odpovídají jiným vzorům, automaticky provede příslušnou akci. 

Synapse Data Engineering

Synapse Data Engineering poskytuje platformu Spark se skvělými autorskými zkušenostmi. Umožňuje vytvářet, spravovat a optimalizovat infrastruktury pro sběr, ukládání, zpracování a analýzu obrovských objemů dat. Integrace Fabric Spark s Data Factory umožňuje plánovat a orchestrovat notebooky a úlohy Spark.

Data Factory

Data Factory poskytuje moderní prostředí pro integraci dat, které umožňuje přijímat, připravovat a transformovat data z bohaté sady datových zdrojů. Zahrnuje jednoduchost Power Query a můžete použít více než 200 nativních konektorů pro připojení ke zdrojům dat v lokálním prostředí i v cloudu. 

Real-Time Intelligence

Real-Time Intelligence je komplexní řešení pro scénáře řízené událostmi, proudová data a datové protokoly. Umožňuje získávat poznatky, vizualizovat a provádět akce na datech v pohybu tím, že zvládá příjem, transformaci, ukládání, analýzu, vizualizaci, sledování, umělou inteligenci a akce v reálném čase. Rozbočovač Real-Time v Real-Time Intelligence poskytuje širokou škálu konektorů bez kódu, které se sbíhají do katalogu organizačních dat, která jsou chráněna, řízena a integrována napříč technologií Fabric.

Synapse Data Science

Synapse Data Science umožňuje vytvářet, nasazovat a provozovat modely strojového učení z Fabric. Integruje se s Azure Machine Learning a poskytuje integrované sledování experimentů a registr modelů. Datoví vědci mohou obohatit organizační data o predikce a obchodní analytici mohou tyto predikce integrovat do svých BI reportů, což umožňuje přechod od popisných k prediktivním poznatkům.

Synapse Data Warehouse

Synapse Data Warehouse poskytuje špičkový výkon a škálování SQL. Odděluje výpočetní výkon od úložiště, což umožňuje nezávislé škálování obou složek. Navíc nativně ukládá data v otevřeném formátu Delta Lake.

Jak je postaven cenový model?

Microsoft Fabric cenový model je založen na celkovém objemu výpočetní kapacity a úložiště využívaného zákazníkem, čímž se eliminuje nutnost platit za výpočetní kapacitu a úložiště zvlášť pro každou z více služeb ze společnosti Microsoft. Kapacitu Microsoft Fabric lze v Azure zakoupit pomocí modelu pay-as-you-go, přičemž k vyzkoušení platformy je k dispozici 60denní bezplatná zkušební verze (64 CU). Organizace, které již mají kapacitu Power BI Premium, mohou jednoduše aktivovat přístup k Fabric prostřednictvím administrátorského přepínače Microsoft Fabric. Aktivace Fabric v Power BI Premium však přináší jeden problém: na rozdíl od portálu Azure není v Power BI snadné sledovat a nastavovat upozornění na metriky kapacity Fabric.

Kde vidíme přínos v této platformě?

  • Přináší bezproblémovou integraci s různými nástroji Microsoft pro všechny firmy, které již v tomto prostředí fungují.

  • Jednotné technologické řešení.

  • Odpadá složité sestavování služeb od více dodavatelů.

  • Provoz na modelu SaaS (Software as a Service) přináší do datových řešení jednoduchost a rychlou integraci.

  • Místo toho, abyste se spoléhali na různé databáze nebo datové sklady, můžete centralizovat úložiště v OneLake.

  • Odstraní se nadbytečné funkce, zjednoduší se správa dat a podpoří se skutečný jediný zdroj dat pro analýzy a rozhodování.

Verča T.
Marketing datových detektivů

LinkedIn

Pojďme společně prozkoumat možnosti pro váš růst!

Naším cílem je naslouchat a porozumět, bez závazků a prodejních taktik.

Naše první setkání je věnováno vám. Chceme navnímat vaše podnikání a zjistit, zda můžeme podpořit váš růst a rozvoj.